Tarvaalan tarinoita

Blogissa pääset tutustumaan Tarvaalan kampuksen arkeen niin henkilökunnan kuin opiskelijoidenkin näkökulmasta. Tervetuloa Tarvaalaan!
27.11.2019 Toimittaja

Polulla biotalouden asiantuntijaksi, osa 1/4

27.11.2019 Toimittaja
Opinnot

Opiskelija Sari Laakso kertoo, kuinka päätyi opiskelemaan agrologiksi, vaikka yksi tutkinto oli jo taskussa ja työelämä opettanut lisää. Se virtaa suonissasi.. Aamupala. Lounas. Välipala. Päivällinen. Iltapala. Suomalaiset pystyssä ja käynnissä pitävä päivittäinen ruokailujärjestys, jonka avulla verenkiertoomme päätyy energiaa ja ravinteita. Elämän punainen lanka. Tiedän tarkkaan kuinka tärkeää hyvä ja ravitseva ruoka on, kiitos vanhempieni, läheisteni, […]

esimerkkikuva
22.11.2019 Toimittaja

Digitaalisella alustalla ratkaisu puunhankinnan kausiluonteisuuteen

22.11.2019 Toimittaja
Yleinen

Puunhankinnan ongelmana on sen kausiluonteisuus. Puiden hakkuun ja metsäkuljetuksen huippukuukaudet ovat talvisaikaan. Vastaavasti kesällä, tehtaiden lomaseisokkien aikana on hiljaisempaa, koska puuta ei voida hakata lämpimien kelien aikana pilaantumaan. Omat rajoitteensa puun korjuuseen ja kuljetukseen aiheuttavat myös kevät- ja syyskelirikko. Korjuu- ja kuljetuskalusto on jakautunut yli tuhanteen urakointiyritykseen. Vastaavasti konekapasiteetin tarve on jakautunut eri puunjalostusyrityksiin ja […]

12.11.2019 Toimittaja

Ohjausryhmällä vaikuttavuutta hankkeeseen

12.11.2019 Toimittaja
Yleinen

Aluekehityksessä eletään vahvasti projektityön kautta. Hanke alkaa ja hanke loppuu, väliin mahtuu monenmoista vaihetta. Hankkeiden toteuttamisessa ohjausryhmällä on oman kymmenvuotisen projektityön kokemukseni mukaan iso rooli ja merkitys. Kun ohjausryhmän työskentely on toimivaa, se antaa projektinvetäjälle runsaasti arvokasta tietoa, näkemystä ja suuntaviivoja itse hankkeen toteuttamiselle. Ohjausryhmää onkin kuunneltava tarkalla korvalla. Ohjausryhmän muodostavat hankkeen sidosryhmien edustajat. Heidän […]

7.11.2019 Pekka Riipinen

Metsän keskeltä suoraan Helsingin ytimeen Metsäpäiville

7.11.2019 Pekka Riipinen
Yleinen

Valtakunnalliset Metsäpäivät 2019 rakentuivat ilmastoasioiden ympärille unohtamatta kuitenkaan puun uusia mahdollisuuksia sekä työhyvinvoinnin tärkeyttä. Vuosittainen metsäalan päätapahtuma keräsi saman katon alle noin 500 nykyistä tai tulevaa metsäalan ammattilaista. Järjestyksessään 90. Metsäpäivät järjestettiin tänä vuonna Helsingissä Hotelli Clarionissa Jätkäsaaressa. Puitteet tilaisuudelle olivat hienot juhlasaleja myöden ja 78 metriä korkean hotellin skyroomista aukenivat maisemat syksyisen Helsingin ylle. […]

28.10.2019 Toimittaja

Unkarilaiset arvostavat hevoskulttuuriaan

28.10.2019 Toimittaja
Yleinen

Lokakuun puoliväli 2019 oli loistava ajankohta tutustua Koillis-Unkarin maaseutuun ja hevostalousteen. Maasto hehkui upeassa ruskassa, päivälämpötila hätyytteli hellelukemia ja aurinko paistoi täydeltä terältä. Unkarin hevostaloudella on pitkät perinteet ja sen arvostus huokui voimakkaana. Varsinainen hevosturismin kipinä Unkariin on syttynyt 1960-luvulla. Hevosten kasvatusta ja koulutusta moneen tarkoitukseen Matai Menes on Unkarin valtion omistama hevostila, jossa on […]

15.10.2019 Toimittaja

Suomalaiset legendat: Heikki Lunta ja Pyhä Urho

15.10.2019 Toimittaja
Yleinen

Mahdoitko tietää, että vähintään kymmenet tuhannet suomalaiset juuret omaavat ihmiset juhlivat otsikon legendaarisia hahmoja vuosittain, ensimmäistä noin 12. päivänä tammikuuta ja jälkimmäistä noin 16. maaliskuuta, riippuen siitä, kuinka viikonloppu osuu kohdalle? Hahmot ovat keskeinen osa Amerikan-suomalaisten kulttuuriperinteitä, etenkin Michiganin, Minnesotan ja Wisconsinin osavaltioissa Yhdysvalloissa ja Thunder Bayn alueella Ontariossa, Kanadassa. Heikki Lunta moottorikelkkailijoiden asialla Heikki […]

7.10.2019 Elisa Honkanen

Miten syödä ilmastoystävällisesti?

7.10.2019 Elisa Honkanen
Opinnot Yleinen

Maailman luonnonvarojen kulutuspäivä tuli täyteen 29.7.2019.  Suomessa samainen päivä täyttyi 5.4.2019. Koko maapallon nykyiseen kulutukseen kattamiseen tarvittaisiin 1,75 maapalloa ja suomalaisten kulutuksella 3,8 maapalloa. Yksi syy, miksi luonnonvarojen kulutuspäivä tulee aina vain aiemmin täyteen, liittyy väestön kasvuun ja ruuan tuottamiseen. Mitä enemmän väestöä, sitä enemmän tarvitaan peltopinta-alaa viljelykasvien ja tuotantoeläinten käyttöön. Lisää pinta-alaa saadaan helpoiten […]

4.10.2019 Toimittaja

Suomalaiset ammattikorkeakoulut siirtyvät kohti kiertotaloutta – niin myös EU

4.10.2019 Toimittaja
Yleinen

Syys-lokakuun vaihteessa astelin jälleen Finlandiatalolle, jossa olin viimeksi vieraillut neljä kuukautta sitten vastaavassa Sitran järjestämässä tapahtumassa. Tällä kertaa kyseessä oli Euroopan kiertotalouspäivät (the European Days for Sustainable Circular Economy), joka järjestettiin osana Suomen EU:n puheenjohtajuuskautta. Tapahtumalla pyrittiin edistämään vähähiilistä kiertotaloutta tukien samalla Suomen puheenjohtajuuskaudelle laaditun ohjelman tavoitetta vahvistaa EU:n asemaa globaalina ilmastojohtajana. Saavuin hyvissä ajoin […]

3.10.2019 Toimittaja

Apua, mistä löytyy vessa?

3.10.2019 Toimittaja
Yleinen

Vain pienellä osalla ghanalaisista on asianmukainen käymälä. Eteenkin maaseudulla sanitaatiotilanne on kurja. Perinteisesti asioidaan puskassa tai kuoppakäymälässä. Puskassa käynnillä on omat vaaransa, mutta myös syvät ja sortuilevat kuoppakäymälät ovat vaarallisia. Joskus jopa lapsia tipahtaa ulosteen sekaan kuoppaan. Kuoppakäymälät saastuttavat helposti myös pohjavedet ja talousvesikaivot. Puutteelliset hygieniaolosuhteet aiheuttavat sairauksia. Vesivessa ei ole hyvä ratkaisu, kun putken […]

27.9.2019 Toimittaja

”Matens väg börjar här” – Ahvenanmaan Sadonkorjuujuhlat -opintomatka 18.-21.9.2019

27.9.2019 Toimittaja
Opinnot Yleinen

Ahvenanmaa on luomumaakunta Ahvenanmaa on Suomen luomutuotannon kärkialuetta. Ruokaviraston ennakkotietojen mukaan vuonna 2019 35 % Ahvenanmaan maatiloista on luomussa ja peltoalasta 28 %. Luomutiloja on 135, joista 52 on kotieläintiloja. Luomussa on 4600 hehtaaria peltoa, tilaa kohti keskimäärin 34 ha ja luomuala on kasvanut 20 % viime vuodesta. Luomuelintarvikeyrityksiä on 16. Luomu on alueella jo […]