Tarvaalan tarinoita

Blogissa pääset tutustumaan Tarvaalan kampuksen arkeen niin henkilökunnan kuin opiskelijoidenkin näkökulmasta. Tervetuloa Tarvaalaan!
27.6.2016 Jussi Nieminen

Vielä on kesää jäljellä

27.6.2016 Jussi Nieminen
Yleinen

Kesä alkaa olla jo yli puolenvälin ja kouluvuoden aiheuttama uupumus, jos sitä siksi voi kutsua, alkaa olla jo tipotiessään. Kevät oli viimevuoteen verrattuna näin toista vuotta opiskelevan mielestä hitusen rankempi, mutta hyvinhän sitä selvittiin. Ärsytystä ja onnistumisia tuli koettua tehtävien sekä tenttien kanssa, mutta päällimmäinen fiilis tällä alalla opiskelusta on hyvin positiivinen. Pitää muistaa, että kesä […]

23.6.2016 Toimittaja

Menestyviä keskisuomalaisia nautakarjatiloja, onko niitä?

23.6.2016 Toimittaja
Yleinen

Maatilojen rakennekehitys on ollut hurjaa ja tahti tuntuu vain kiihtyvän, näin myös Keski-Suomessa. Meillä on monimuotoinen maaseutu, jossa toimitaan eri viljelyvyöhykkeillä ja erilaisten maantieteellisten haasteiden parissa. Siltikin maakunnasta löytyy sitkeitä yrittäjiä, jotka tekevät työtään kuluttajien ruoan tuottamiseksi suurella sydämellä omaa ympäristöä kunnioittaen ja eläimistä parhaalla mahdollisella tavalla huolta pitäen. Vain hyvinvoiva eläin tuottaa ja vain […]

22.6.2016 Toimittaja

Puunpolttoa ilman turhia päästöjä

22.6.2016 Toimittaja
Yleinen

Kesä on lomanviettäjien parasta nuotion, takan ja puusaunan käyttöaikaa. Juhannuksena roihuavat myös kokot. Lämmönlähteitä on monia, mutta kuinka minimoida puunpoltosta syntyvät haitalliset pienhiukkaspäästöt? – Muovia, metallia tai kemikaaleja sisältäviä polttoaineita eikä märkää puuta tule tulisijoihin laittaa. Palamisesta muodostuu terveydelle vaarallisia pienhiukkaspäästöjä. Ruokajätettä ei myöskään pidä tulen sekaan heittää. Tulisijoissa tulisi polttaa vain kuivaa puuta. Kostean […]

15.6.2016 Tommi Saltiola

Hamppumaito

15.6.2016 Tommi Saltiola
Yleinen

Hamppumaito sisältää hampunsiemenen valkuaisen ravintosisällön, eli proteiinit ja rasvat juotavassa muodossa. Se on helppo ja optimaalinen tapa lisätä proteiinia ja rasvahappoja ruokavalioon. Lasillisessa hamppumaitoa on suhteesta riippuen jopa 50% päivittäisestä omega-3 suosituksesta, joka on tärkeää aivotoiminnalle, ylläpitäen tervettä verenkiertoelimistöä ja alentamalla verenpainetta2. Ohje Tehdäksesi hamppumaitoa tarvitset tehosekoittimen, hampunsiemeniä, suodatinpussin ja vettä. Lisäksi mausteena voi käyttää […]

11.6.2016 Siiri Niiranen

Puhtia Irkkulandiasta!

11.6.2016 Siiri Niiranen
Harrastukset Yleinen

Tässäpä ”vähän” reissutunnelmia Irlannista. Heppaihmisten kannattaa etenkin lukea pidemmälle! 😉 Ylläoleva kuva otettu Tattersalls International Horse Trials kenttäratsastuskilpailujen maastokokeelta. Olin siis parin kaverin kanssa viikon verran (27.5-3.6) Irlannissa, Tullamoren lähettyvillä sijaitsevalla Annaharvey Farmilla lomailemassa. Tilalla on paljon hevosia ja he itse ovat niitä myös pitkään kasvattaneet.  Tilalla voi majoittua bed&breakfast tyyliin tai koko viikon täysihoidolla […]

12.5.2016 Siiri Niiranen

Panimo Hiisi

12.5.2016 Siiri Niiranen
Yleinen

Keskiviikkona 10. toukokuuta oli vallan harvinaislaatuinen tilaisuus päästä vierailemaan Panimo Hiisillä. Mukaan lähti lopulta vain kahdeksan opiskelijaa! Kumma juttu. Panimohan sijaitsee Jyväskylässä ja teollisuusalueen parkkipaikalla huomasi kyllä maltaisesta tuoksusta, että oikeassa paikassa ollaan.. ~ Hiisissä on tällä hetkellä 5 osakasta + 3 työntekijää ja se on ollut olemassa 3 vuotta ~ Pääkallopaikalla @ Panimo Hiisi […]

12.5.2016 Toimittaja

Biopooli -hanke: Energiapuupinojen kuivaus aurinkoenergialla

12.5.2016 Toimittaja
Yleinen

Biopooli -hankkeen yhdessä neljästä osatoteutuksesta on rakenteilla energiasaareke, jossa aurinkoenergialla tuotetaan lämpöä ja sähköä energiapuun kuivatukseen. Tavoitteena on energiapuun varastointiajan lyhentäminen. Kuivausaika on säästä riippuvainen, mutta pyrkimys on päästä keinokuivauksella 2 viikon kuivausaikaan.  Luonnonmukainen kuivuminen kestää normaaliolosuhteissa korjuukesän lisäksi 1-2 vuotta. Hankkeessa kehitettävä energiasaarekejärjestelmä on siirrettävissä kohteeseen. Tästä on selkeitä etuja: varastointitappioita ei tule, kun […]

28.4.2016 Tarja Stenman

Levät -tulevaisuuden resurssi

28.4.2016 Tarja Stenman
Yleinen

Osallistuimme huhtikuussa Berliinissä järjestettyyn European Algae Biomass -konferenssiin. Kolmipäiväinen tapahtuma sisälsi esitelmiä, paneelikeskusteluja, laite-esittelyitä, verkostoitumista ja tutustumisvierailuja levänkasvatuslaboratorioihin. Osallistujia oli eri puolilta maapalloa, yhteensä noin sata. Fossiilisten energialähteiden ehtyessä sekä ilmastonmuutoksen myötä uudet biomassapohjaiset energian- ja raaka-aineiden lähteet ovat kasvavan kiinnostuksen kohteena. Levät voivat teoreettisten laskelmien mukaan tuottaa biomassaa nopeammin kuin maalla elävät kasvit. Leväkasvattamot […]

27.4.2016 Aino

DreamUp Jyväskylässä 20.4.2016

27.4.2016 Aino
Yleinen

Kävimme yritystapahtumassa Jyväskylässä, jossa esiintyivät Madventuresin Riku ja Tunna, tubettaja Soikku, stand up -koomikko Helena Pöllänen ja Jyväskeskuksessa oli esillä opiskelijoiden omia yrityksiä. Tapahtuman tarkoituksena oli, että esiintyjät inspiroivat ja antavat vinkkejä kuinka jokainen voi luoda unelmiensa työpaikan. Tarvitaan vain idea, jota lähteä rohkeasti kehittämään. Tapahtuman päöäosassa olivat opiskelijat ja opiskelijayrittäjät. He myivät omia tuotteita […]

15.4.2016 Aarne Rautiainen

Hunajaa Tarvaalan tavoin

15.4.2016 Aarne Rautiainen
Yleinen

Mehiläiset ovat osa monipuolista luontoa, ja ilman niitä elämä nykymuodossaan maapallolla olisi lähes mahdotonta. Mehiläisillä onkin tärkeä rooli kasvien pölytyksessä ja tätä kautta kasvien kukintojen onnistumisessa. Mehiläisiä on tarhattu maailmalla jo vuosituhansien ajan, ensimmäisiä tarhaajia olivat roomalaiset. Suomessa toiminta on vielä suhteellisen tuoretta – tänne mehiläistarhaus saapui vasta 1700- luvulla. Tarvaalassa mehiläistarhaajien kouluttamisella on pitkät […]