21.4.2021
Veden valtakunnassa tapahtuu
21.4.2021 Veden valtakunnassa todellakin tapahtuu. Seitsemän vuotta kestävä Metsähallituksen vetämä FRESHABIT LIFE IP eli laaja yhteistyöhanke suomalaisen vesiperinnön säilyttämiseksi tuleville sukupolville on saanut paljon aikaiseksi. Hankkeessa on mm. tuotettu Veden valtakunta –niminen dokumenttisarja, joka esitettiin viime vuonna televisiossa ja on vielä nähtävillä YLE Areenassa. Tähän mennessä hankkeessa on mm. rakennettu yli 500 vesiensuojelurakennetta, ennallistettu 465 ha […]
13.4.2021
Älymaatalous – avain kestävän maatalouden kehittämiselle
13.4.2021 Hae Biotalouden kehittämisen YAMK-koulutukseen 1.-15.9.2021! Gilbert Ludwig opiskeli agrologiksi (YAMK) muutama vuosi sitten, ja aloitti keväällä 2021 työn vanhempana tutkijana Älymaatalouden soveltavan tutkimuksen tiimissä JAMK Biotalousinstituutissa. Tässä Gilbertin ajatuksia kestävään maatalouden kehittämiseen: Millainen on tulevaisuuden kestävä maatalous? Tähän kysymykseen ei ole olemassa yksiselitteistä tai yksinkertaista vastausta. Kestävälle kehityksellekin määritelmiä on monia, mutta laajassa kuvassa mielestäni […]
12.4.2021
Älyä etsimässä – viisautta kaivaten
12.4.2021 Viime vuosina on alkanut hiljalleen putkahdella esiin yhdyssanoja äly-alulla. Älypuhelin, älytelevisio, älykoti, älypohjalliset (!), jne. Niinpä, kun kuulin ensimmäistä kertaa sanan ”älymaatalous”, en ollut ollenkaan yllättynyt, saati järkyttynyt. Päin vastoin, olihan tuo luonnollinen jatkumo kaiken ”älyllistämiseen”. Toki tarkistin, ettei vaan ollut keksitty itse keksimälleni Täsmäviljely-termille uutta synonyymiä! -Ei ollut, vaan uutta sisältöä löytyi. Olen väitellyt […]
6.4.2021
Huomisen maailma tarvitsee biotaloutta ja agrologeja
6.4.2021 Uteliaisuus ympäröivää maailmaa kohtaan voi johdattaa mielenkiintoisten asioiden ja tilanteiden äärelle. Tätä blogitekstiä kirjoitan tällä kertaa minä, Suvi, JAMK Biotalousinstituutin viestinnän harjoittelija. Miksikö? Koska olen huomannut, että sanomalla mahdollisuuksille kyllä, voi päätyä esimerkiksi pohtimaan, mikä yhdistää kuvassa näkyviä asioita. Kiinnostaako, mikä asioita sitten yhdistää? No, biotalous ja JAMK Biotalousinstituutin Havaintoja biotaloudesta -kurssi tietenkin. Kyseinen kurssi […]
25.3.2021
Viisi syytä hakea Tarvaalaan
25.3.2021 Talviset terveiset kaikille täältä Saarijärveltä! Täällä kirjoittelee kaksi viime syksynä aloittanutta agrologiopiskelijaa Tiia Jaakkola, 19 ja Vilma Lappalainen, 24. Kevään toinen yhteishaku on nyt käynnissä ja monella tulevalla opiskelijalla mietinnän paikka. Varsinkin vallitseva korona-aika saattaa aiheuttaa lisähuolta, miten opetus toteutettaisiin laadukkaasti etänä? Muihin opiskelijoihin ryhmäytyminen etäopetuksen aikaan? Pelko syrjäytymisestä tai opiskelun haastavuudesta? Kauanko etäopetus pahimmillaan […]
24.3.2021
Mitä biotalous on?
24.3.2021 JAMKin agrologiopiskelijat valottavat alaa ja opintoja: Oletko kiinnostunut biotaloudesta tai oletko miettinyt, mitä biotalous on? Biotalous perustuu uusiutuvien luonnonvarojen käyttöön. Suomen pellot, metsät ja vesistöt tuottavat raaka-aineita ja mahdollistavat luontoa hyödyntävät palvelut. Biopohjaisilla tuotteilla voimme vähentää ympäristöämme kuormittavien aineiden kuten kivihiilen, fossiilisen öljyn ja muovin käyttöä. Biotaloudessa käytetään puhtaita teknologioita ja samalla huolehditaan luonnon monimuotoisuudesta. […]
22.3.2021
Opiskelijan etäelämää
22.3.2021 Hei! Olen ensimmäisen vuoden agrologiopiskelija täällä Tarvaalan biotalouskampuksella. Aloitin opintoni poikkeusaikana, ja se on tuonut omanlaisensa säväyksen opintoihin. Ensimmäinen lukukausi meni aika lailla normaaleissa merkeissä, kun kaikki tunnit järjestettiin normaalisti koululla. Toki etänäkin oli mahdollista osallistua joillekin oppitunneille, mikä on välillä ihan jees. Itse pidän kuitenkin enemmän lähiopetuksesta. Kun koulu jatkui joululoman jälkeen, olikin kaikki […]
10.3.2021
Biotalouden alkutuotanto haastaa elinikäiseen oppimiseen
10.3.2021 Biotalous on nimensä mukaisesti taloutta, joka ammentaa lisäarvonsa bioottisesta eli elävien eliöiden muodostamasta luonnosta. Ekosysteemien biologinen toiminta siis mahdollistaa monimuotoisen raaka-aineiden hyödyntämisen, jalostamisen, palveluiden tuotannon ja edelleen kehittämisen. Luonnon geneettinen, kemiallinen ja fysikaalinen rikkaus ovat vielä suurelta osin vasta odottamassa löytäjäänsä, ja biotalouden varaan lasketaan paljon – jopa toivo ihmiskunnan selviytymisestä fossiilisten raaka-aineiden ehtyessä ja […]
1.3.2021
Salaatteja keittiön kaapista – ruoantuotannon tulevaisuudessa teknologia on merkittävässä roolissa
1.3.2021 Tulevaisuuden ruokatuotannolla on lukuisia ongelmia ratkaistavanaan: maailman väkiluku kasvaa ja ruokaa tarvitaan nykyistä enemmän, mutta samalla viljelyskelpoisen maan ala vähenee muun muassa maankäytön muutoksien, ilmastonmuutoksen ja maan köyhtymisen vuoksi. Muuttuva ilmasto vaikuttaa viljeltävien kasvien menestymiseen ja sitä kautta luo kasvinjalostukselle paineita pysyä muuttuvan ilmaston perässä. Sään ääri-ilmiöt aiheuttavat epävarmuutta satojen onnistumiselle. Ruoka on myös jakautunut […]
26.2.2021