Taste4Travel

Tarinoita matkailusta ja makumaailmoista | Stories about travelling and cuisine.
4.4.2018 jamkrestonomi

Ahvenanmaan reseptejä kestävään ruokatuotantoon

4.4.2018 jamkrestonomi
Retkikeitin - historian havinaa

Aamu alkoi mukavasti, mutta hieman kiireisesti maittavalla aamiaisella Hotelli Cikadassa. Kuljettajamme kaasutteli bussin liikkeelle ja suuntasimme kohti Ålands Landsbygdscentrumia , jossa Lena Brenner kertoi meille Ahvenanmaan suurimmasta vuosittaisesta tapahtumasta, Skördefestenistä. Skördefesten on sadonkorjuujuhla, joka esittelee Ahvenanmaan kestävää ruokakulttuuria. Skördefestin kävijöiden Ahvenanmaalle pelkästään oheispalveluiden osalta tuomien tulojen on laskettu olevan jopa 1,2 miljoonaa euroa vuosittain. Seuraavaksi […]

3.4.2018 jamkrestonomi

Kalaa ja maitotuotteita

3.4.2018 jamkrestonomi
Retkikeitin - historian havinaa

Tänään vierailimme Chipstersin tehtaalla. Näimme kalojen valmistusprosessin, perkaamisesta pakkaamiseen asti. Oppaanamme toimi kuuluisa ahvenanmaalainen huippukokki Michael ”Micke” Björklund. Tutustuimme myös paikalliseen saaristomeijeriin Ålandsmejerietiin, jossa saimme maistiaisia yrityksen jogurteista sekä juustoista. Oli mielenkiintoista nähdä ruoka tuotantovaiheessa, ennen niiden myyntiin päätymistä valmiissa pakkauksissa. Mielestämme Ahvenanmaalla osataan panostaa luomutuotantoon, sekä paikallisen yrittäjyyden ja myös osaamisen hyödyntämiseen. Teksti ja […]

3.4.2018 jamkrestonomi

Micke Björklundin Smakbyn

3.4.2018 jamkrestonomi
Retkikeitin - historian havinaa

  Tänään suuntasimme kohti Smakbyniä, makujen kylää, josta löytyvät ravintola, tislaamo ja puoti. Nämä on koonnut yhteen saman katon alle Michael Björklund, joka on tunnetuimpia pohjoismaisia kokkeja. Smakbyn avasi ovensa syksyllä 2012, ja sen tavoitteena on tarjota vierailleen ahvenanmaalaisia makuelämyksiä hyvän ruuan ja juoman parissa. Smakbynissä valmistetaan ja myydään omia alkoholijuomia, ja lisäksi myynnissä on […]

2.4.2018 jamkrestonomi

Ahvenanmaalla ruotsia käytännössä

2.4.2018 jamkrestonomi
Retkikeitin - historian havinaa

Restonomiopiskelijajoukko suunnisti pääsiäismaanantaina talvisessa kelissä kohti Kustavia ja Vuosnaisten satamaa, suuntana Ahvenanmaa. Ja tavoitteena sekä harjoitella ruotsia käytännössä että oppia lisää ruokamatkailusta. Reissu on käytännön osa Työelämän ruotsin kurssia liitettynä johonkin ammatilliseen opintojaksoon, mukana niin monimuoto- kuin nuorisopuolen opiskelijoita. Niin kestävän gastronomian kuin matkailun ja toimitilapuolen opiskelijoita. Tukea reissuun olemme saaneet Nordplus-ohjelmasta. Yhteysalus toi meidät […]

31.1.2018 jamkrestonomi

Matkailun kestävyys tähtäimessä

31.1.2018 jamkrestonomi
Retkikeitin - historian havinaa

Matkailijavirtojen hallinnalla vastuullisempaan matkailuun Overtourism ravistelee matkailua maailmalla – ja vähitellen myös Suomessa. Overtourism-sanalle ei liene virallista suomenkielistä termiä. Käytännössä overtourism tarkoittaa sitä, että yksittäisessä matkailukohteessa tai matkailualueella vierailee enemmän matkailijoita kuin on sen luonnon tai paikallisen väestön kannalta järkevää. Ilmiö puhuttaa laajasti matkailun toimialalla, sekä kehittäjiä ja tutkijoita että yrityksiä. Aiheeseen voi tutustua esimerkiksi […]

19.1.2018 jamkrestonomi

Älä kuhnaile, nyt on tilaisuutesi – hyönteisruokaa Jyväskylässä!

19.1.2018 jamkrestonomi
Retkikeitin - historian havinaa

Jyväskylään joulukuussa laajentanut ravintola Egg on tunnettu vastuullisesta pikaruoasta, jossa käytetään lähituottajien raaka-aineita, joista tärkeimpänä kananmunat. Vegaanivaihtoehtona munakkaissa toimii ketjun itse kehittämä Vegg-kananmunankorvike. Eggin tiimiltä löytyy myös kunnianhimoa kokeilla uusia ja villejä raaka-aineita. Suomen hyönteisruoan laillistamisen innoittamana tammikuun lopussa Jyväskylän ravintolaan rantautuu viikoksi mehiläiskuhnuripannukakku. Kuhnurit ovat koiraspuoleisia mehiläisiä, joita joudutaan poistamaan mehiläispesästä varroapunkin torjunnan yhteydessä. […]

18.1.2018 jamkrestonomi

JAMK Leadership Program in Silicon Valley 2017

18.1.2018 jamkrestonomi
Retkikeitin - historian havinaa

Osallistuimme marraskuussa 2017 JAMK:n järjestämälle opintomatkalle Piilaaksoon. Saavuimme aurinkoiseen ja yllättävän hiljaiseen, suorastaan autioon San Franciscoon kiitospäivänä. Vietimme kaupungissa viikonlopun tutustuen sen nähtävyyksiin ja kulttuuriin mm. Black Fridayn ja joulukauden avauksen muodossa. Kaupoissa ja ravintoloissa käydessämme kiinnitimme huomiota siihen, että verrattuna suomalaiseen palvelukulttuuriin asiakaspalvelu oli huomattavasti aktiivisempaa, mutta toisaalta myös hyvin pinnallista. Ravintoloissa oli hyvin […]

2.10.2017 jamkrestonomi

Kaikki häipyy, on vain nyt

2.10.2017 jamkrestonomi
Retkikeitin - historian havinaa

Niin häipyi tämäkin kesä ja Mankolan viljelyprojekti. Valotan kasvimaan tapahtumia vähän eri näkökulmasta ja kuvapainotteisesti. Kesän festareille tai muille musiikkijuhlille en päässyt, mutta onneksi näitä punkkareita ja pitkätukkia ja mitänäitäruuhkatukkianyton (love you all :*) löytyi kasvimaaltakin: Mun äiti aina sanoo, että elämä on kuin nippu retiisejä. Koskaan et tiedä, mitä saat: Porkkanalaatikon luokkakuva: Lonely rider […]

2.10.2017 jamkrestonomi

Sadonkorjuun kulta-aika

2.10.2017 jamkrestonomi
Retkikeitin - historian havinaa

Syksy. Nyt on vuoden paras aika sadonkorjuulle ja kaikelle säilömiselle. Juurekset ovat parhaimmillaan, marjat kypsyneet ja sienet odottavat metsissä poimijoita. Kesällä viljelimme Mankolan koululla erilaisia juureksia, vihanneksia ja yrttejä. Yhdessä Mankolan yhteiskoulun, JAMK:n restonomiopiskelijoiden ja JAO:n puutarhuriopiskelijoiden kanssa toteutetun projektin hedelmistä saamme nauttia juuri nyt. Kesän myötä keräsimme yrttejä ja pinaattia, ja pikkuhiljaa retiisit, sipulit […]

2.10.2017 jamkrestonomi

Sadonkorjuun riemua

2.10.2017 jamkrestonomi
Retkikeitin - historian havinaa

Kesä tuli ja meni ja syksy saapui kuten myös sadonkorjuu.  Kesällä tulikin vietettyä aikaa Mankolan puutarhassa sitä hoitaen ja satoa korjaillen. Viimeisimmäksi sadosta kertyi itselleni mukaan herneitä, salaatteja, kesäkurpitsaa, avomaankurkkua, sipuleita sekä kukkakaalia. Hetken tuuminkin mitähän näistä sitten keksisikään. Lopulta päädyin tekemään kukkakaaligratiinin ja vihreistä kasviksista salaatin, johon lisäsin vielä fetaa ja tomaattia. Kukkakaalin kaveriksi […]