4.9.2016
Yrttipuuhaa
4.9.2016 Kuivattavat yrtit kannattaa kerätä iltapäivällä sateettomien päivien jälkeen, silloin aamukastekin on haihtunut ja kuivattaminen sujuu nopeammin. Mankolan avomaaviljelyssä kasvaa kaksi lavallista yrttejä. Satoisia ovat salvia, mäkimeirami, persilja, rosmariini, kurkkuyrtti, tilli, timjami, sitruunamelissa, lipstikka, rakuunat & mintut. Haastavia puolestaan ovat basilika ja korianteri. SÄILÖNTÄMUOTONA KUIVAAMINEN – PELLOLTA PURKKIIN Yrtit kuivuvat hyvin kuivassa, alle 30 asteisessa huoneenlämmössä. […]
30.8.2016
Kasvimaan vierestä kerättyä
30.8.2016 Mankolan kasvimaalla tai sen laidalla kasvaa paljon nokkosia, sen huomasin jo keväällä puuhatessamme kasvilavojen parissa valmistelutöitä kylvöjä ja istutuksia varten. Keräsin tienoolta nokkosta kuivattavaksi ja ryöppäsinkin jonkun erän silloin. Olisi pitänyt kerätä vielä enemmän, että olisi saanut kunnolla pakkaseen talveksi. Nokkonen, oma superruokamme, unohdetaan ihan suotta kevään ja uusien versojen jälkeen. Juuri tähän loppukesän – […]
10.8.2016
Viljelykesän vastoinkäymisiä
10.8.2016 Mihin se kesä vilahti? Edellisessä jutussa kerrottiin, mistä Mankolan viljelyprojektissa on kyse. Pari suhteellisen sateista kesäkuukautta on mennyt yhtätoista kasvilavaa viljellen, satoa on jo kerätty ja vielä paljon tulossa. Viljelmällä on sattunut ja tapahtunut monenlaista, paljon olemme oppineet ja pikkuongelmiltakaan emme ole välttyneet. Kerromme työmme tuloksista myöhemmin, nyt jotain siitä raadollisemmasta puolesta. Kiitos jo tähän astisesta viljelykaveruudesta […]
23.5.2016
Mankolan viljelyprojekti starttaa
23.5.2016 Syyskuussa 2015 restonomiopiskelijoita yhdessä Slow Food Keski-Suomen kanssa osallistui Mankolan yhtenäiskoulun vuosittaiseen Makosa -tapahtumaan. Kyseessä on iloinen koko perheen aktiviteettipäivä Mankolassa, me kerroimme Slow Foodista ja kävijät saattoivat osallistua suomalaisten viljojen ja kasvien tunnistamistehtävään. Tuon tapahtuman jälkeen tuli ajatus siitä, että mitäs jos tekisimme yhteistyötä myös viljelyn puitteissa. Tiesimme, että Mankolan koululla on kasvihuone ja […]
30.4.2016
Glada Vappen – Kokemuksia sulatellen kotona
30.4.2016 Viikko Ahvenanmaalla vierähti nopeasti, nyt on aika sulatella kaikkea kokemaamme. Kuten blogikirjoituksista näkyy, sulattelemista riittää! Opiskelijat pohtivat kokemusta oppimispäiväkirjoissaan, sanallisesti, kuvin ja videon välityksellä. Lisäksi he valmistelevat reissusta esitykset pienryhmissä – näin pääsevät muutkin kuin matkalla olleet mukaan vielä toukokuussa. Opimme erittäin paljon Ahvenanmaasta ja erityisesti tietysti kaikesta ruokaan ja matkailuun liittyvästä. Ahvenanmaan työttömyysprosentti on […]
30.4.2016
Amalian limonadi ja muita tarinoita
30.4.2016 Viimeinen vierailukohteemme oli Amalias limonad –tehtaalla Lemlandin kunnassa, missä Tony Asumaa kertoi meille limonaditehtaan toiminnasta. Tehtaan tilat ovat entisessä vanhassa ladossa, joka on uudistettu kokonaan, ja yläkerrassa on pieni ”showroom”, jonka voi myös vuokrata omaan käyttöön. Kaikki tuotteet tehdään käsityönä. Limonadeja löytyy Ahvenanmaan lisäksi esimerkiksi muutamista helsinkiläisistä ravintoloista. Makuja löytyy yhteensä kahdeksan: mustikka, mansikka, vadelma, […]
28.4.2016
Päivä täynnä toimintaa
28.4.2016 Aamu alkoi tänäänkin aikaisin, mutta onneksi aurinkoisissa merkeissä. Kerkesimmekin odotella aurinkoista päivää koko viikon ja se sattui sopivasti, kun suuntasimme avomeren rannalle saaren pohjoisimpaan osaan. Ensimmäisenä vierailimme Getan kunnassa, HavsViddenin neljän tähden hotellikylässä, joka säteili harmonisuudellaan. HavsVidden on rakennettu aivan meren rannalle ja saapumisen paikanpäälle voi tyylikkäästi hoitaa myös helikopterilla tai saapumalla vesiteitse vierasvesisatamaan. Merimaisemaa […]
27.4.2016
Mickes Mat
27.4.2016 Keskiviikkona suuntasimme aamusta heti Smakbyhyn tapaamaan Strömsöstäkin tuttua kokkia Michael Björklundia. Smakbyssä Micke esitteli ravintolatoimintaansa ja piti meille mielenkiintoisen kierroksen rakennuksessa, joka sisälsi muun muassa käynnin tislaamossa, viinikellarissa ja keramiikkapajalla. Vinkkinä voimme paljastaa, että tuliaiseksi Mickelle kannattaa tuoda hieno ovi, niin saatat saada jopa kolmen ruokalajin illallisen! Tutustuttuamme Smakbyhyn, lähdimme hakemaan tarvittavia raaka-aineita paikallisilta tuottajilta. […]
26.4.2016
Määränpäänä Maarianhamina
26.4.2016 Toisen päivän aamuna heräsimme hieman virkeämpinä uuteen päivään ja valmiina uusiin seikkailuihin. Aamupalan jälkeen suuntasimme pienellä kiireellä jälleen lautalle ja kohti Ahvenanmaan pääsaarta. Matka kesti reilu pari tuntia ja perillä ensimmäisenä pysähdyksenä oli Bomarsundin linnoitus. Kuvailimme hetken ympäristöä ja nautimme raikkaasta kevätsäästä. Moni huomauttikin matkan aikana, kuinka kevät on Ahvenanmaalla paljon pidemmällä kuin Suomessa. Räntäsateesta […]
25.4.2016