Pirinä

Pirjon ajatuksia kasvatuksesta, opetuksesta ja kirjastosta

Googlen WePad

Lukulaitemarkkinat kuumenevat: Tietoviikon artikkelin mukaan WePad hakkaa iPadin melkein kaikessa.

Android-alustaan perustuva WePad kilpailee Applen iPadin kanssa, mutta on ominaisuuksiltaan pajon kehittyneempi: 11,6 tuuman näyttö, 1,66 gigahertsin Atom N450 -suoritin, GMA 3150 -näytönohjain, web-kamera, kaksi usb-liitäntää, muistikortinlukija, umts-modeemi ja kuuden tunnin akkukesto. Laite tukee flashia toisin kuin iPad ja päihittää Applen kohulaitteen monen muunkin ominaisuuden osalta. WePad tukee kaikkia avoimia e-kirjaformaatteja, kun iPad tukee vain Applen iBooks-formaattia.

Suurien lehtitalojen tarpeisiin WePad soveltuu WeMagazine-julkaisualustan avulla. WeMagazine-julkaisusovellus on alustariippumaton ja toimii myös iPadissa ja tietokoneissa. WeMagazine on kehitetty Euroopan suurimpiin kuuluvalle kustannustalo Gruner + Jahrille, mutta yhtiö aikoo lisensoida ohjelmiston myös muiden kustantajien käyttöön.

Tuotteen lanseeraaja Neofonie on on lisäksi suunnitellut avaavansa WePad-sovelluskaupan, mutta laitteeseen saa mahdollisesti sovelluksia myös Android Market -kaupasta.

Gruner + Jahr on jo kehittämässä WePad-versiota Stern-lehdestä, jonka paperiversion levikki on noin 900 000. Lisäksi yhtiö käy toimitusjohtaja Bernd Buchholzin mukaan neuvotteluja ”lähes kaikkien suurten ja pienten saksalaiskustantajien kanssa”, kertoo teknologiablogi TechCrunch.

WePadille myytävien lehtien hinnoittelu on samanlainen kuin paperilehtienkin. WePad-lehdet tulevat tarjolle jo muutaman kuukauden kuluttua.

Teknologiablogi Engadget huomauttaa, että WePad on nimetty rohkeasti haastamaan Applen iPad, sillä nimessä esiintyy englanninkielisen i- eli minä-sanan sijaan ”we” (suomeksi ”me”). Neofonie kertoo laitteen hinnan ja muita laitteesta lisätietoja 12. huhtikuuta pidettävässä tilaisuudessa.

WePad versus iPad – vertailutaulukon ominaisuuksista löydät täältä, http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/article390493.ece?

Lähde: Puustinen, J.2010.  WePad hakkaa iPadin melkein kaikessa – katso vertailu. tivi.fi –artikkeli 30.3.2010.