Oppiminen muuttuu, kirjasto myös

avotila_sermit_valotKirjastotila muutoksessa

Sain olla mukana unelmien projektissa, luomassa täysin uudenlaista kirjasto-oppimisympäristöä.

JAMKissa on tehty opetussuunnitelmien uudistustyötä jo vuodesta 2010. Oppimisen muutos vaikuttaa myös muutoksiin tilojen käytössä ja tulevaisuuden oppimisympäristöissä.

Siirtyminen e-aineistoihin yhä enenemässä määrin tarkoittaa printtikokoelmien pienemistä ja ns. kirjahyllykirjastojen katoamista, ainakin tieteellisellä puolella.  Me JAMKissa ennakoimme tulevaa ja suunnittelimme kirjastoon aivan upean yhteisöllisen oppimisen  tilan, Uuden oppimisen tilan. Projekti kuului JAMKin oppimisympäristöjen kehittämistyöhön ja se toteutettiin yhdessä koulutuksen kehittämispalveluiden ja toimitilapalveluiden kanssa, sekä arkkitehtitoimisto LPV:n kanssa. Meillä IT-Dynamo-talossa suunnittelu oli tarvelähtöistä:  talossa oli pula opiskelu- ja opetustiloista sekä opiskelijoiden yhteisistä kokoontumistiloista, hiljaisista tiloista ja ryhmä- ja projektityöskentelytiloista.

Lue lisää Maakuntakirjastotiedotteesta täältä.

E-aineistoista

Lyhyesti: JAMKin strategian mukaisesti kirjasto panostaa nyt todella e-kirjoihin. E-kirjoja on toki ollut tarjolla viimeiset vuodet, mutta vihdoin myös painopiste hankinnassa siirtyy e-kirjoihin. Ongelmana on vielä, miten käyttäjät saadaan lukemaan e-kirjoja. Edelleenkin käyttöön liittyvät ongelmat, oikeudet ja rajoitukset ja käyttöliittymät ovat loputon suo, johon tavakäyttäjä uppoaa alati. Edistyneimmät netin käyttäjät (lue: nörtit) osaavat toimia ja kikkailla erilaisten käyttiksien kanssa, mutta tietokonetta vain opiskeluun  ja työhön käyttävälle asiakkaalle ongelmatilanteet voivat olla ylivoimaisia. Nyt tarvitaankin lisäopastusta, ja paljon. Onneksi meillä on nyt Uuden oppimisen tila, jossa voimme pitää e-aineistokoulutuksia. Marraskuussa on tulossa Talentum-päivä sekä sote-alan tietokantojen briiffausta, ja kaikenlaista muuta e-aineistoihin liittyen. Tosin opiskelijat ja opettajat varaavat tilaa niin innokkaasti, että tekee tiukkaa löytää vapaita aikoja.

Muuta e-tä: SFS:n uutta käyttöliittymää on testailtu kuumeisesti viimeiset viikot. Finelibin kansallinen hanke on toteutunut pitkän pa(i)nostuksen jälkeen, myös PS-kustannuksen kirjoja on saatu e-kirjoiksi. Ebscolta hankitaan yksittäisiä e-kirjoja, ja kaikenlaista muuta mukavaa on tulossa!