E-kirjoja käytetään, vihdoin :-)

JAMKin kirjaston aineistoista jo 70 % on digitaalisessa muodossa

Verkko- ja monimuoto-opetus on lisääntynyt ja e-aineistot tukevat ajasta ja paikasta riippumatonta opetusta ja opiskelua. Viime vuosina olemme satsanneet kovasti e-kokoelmiemme kehittämiseen, myös yhteistyössä kustantajien kanssa. Hankimme e-aineistoja tarvelähtöisesti, tasapuolisesti alat ja niiden erityispiirteet huomioiden.

E-aineistoja hankitaan FinElib-konsortion kautta (korkeatasoiset tieteelliset e-aineistot). Myös omia hankintasopimuksia joudutaan tekemään aloille tärkeistä aineistoista, kuten Terveysportti, Rakennustiedon kortistot, Sähköinfo Severi yms.

E-aineistojen käyttötilastot toimivat hankinnan apuna. Vuosittain tehtävistä tilastoista näkyy aineiston latauksien, tehtyjen hakujen tai yhteydenottojen määrää riippuen aineistotyypistä ja saatavilla olevista tilastoista. Myös tunnuslukuja, jotka kuvaavat aineiston käytön tehokkuutta tilaajaorganisaatioissa, esim. hinta per lehti/tiedonhaku/lukukerta/lataus, hyödynnetään hankinnassa.

Vuoden 2017 tilastoissa e-kirjojen käyttö oli selvästi noussut vuodesta 2016

Ensimmäiset e-kirjat tulivat JAMKiin jo 2003 ;-). Vuosia odoteltiin, milloin e-kirja lyö itsensä läpi. Muistan yhdessä e-kirjaseminaarissa luennoitsijan tokaisseen: E-kirjalla on takanaan loistava tulevaisuus”. Vihdoin 2016 taisi olla se merkkipaalu, jolloin e-kirjojen käyttö alkoi kasvaa lisääntyneen tarjonnan myötä. 2017 e-kirjahankintaan panostettiin ja yhteistyö koulutusalojen kanssa lisääntyi, ks. postaus Hyllyt levällään –blogista, Digitaalisuus tuo haasteita kirjahankintaan.

Kirjasto hankkii e-kirjoja monilta eri toimittajilta joko yksittäisinä kirjoina tai suurina kirjapaketteina.

E-lehtien käyttö

Jos e-kirjojen käyttö on kasvanut, niin e-lehtien käytössä näkyy hienoista laskua – ehkä syynä on hajonta uusien hankittujen artikkelitietokantojen välillä (esim. IEEE, EBSCOt) tai Open Access –lehtien kasvanut määrä. Feikkitiedon ja piraattilehtien yleistyessä on hyvä muistaa, että kirjasto tarjoaa tutkittuja, laadukkaita e-lehtikokoelmia, jotka auttavat opiskelijoita ja henkilökuntaa tuottamaan korkealaatuisia julkaisuja.

E-aineistomaailma muuttuu koko ajan, aineistot kehittyvät ja ovat yhä helpommin saatavissa. E-aineistojen markkinointi ja tiedottaminen aineistoista, ohjeistus, virtuaalinäyttelyt, nostot uutuuksista yms. lisäävät tietoisuutta e-aineistoista. JAMKin Elli e-kirjastosta löydät e-kirjat, e-lehdet ja muut sähköiset aineistot ja ohjeita e-aineistojen käyttöön.