Hei,

taas kerran koulutusohjelmat vaihtavat kampusta ja kirjat seuraavat mukana. Olen laskenut, että viimeisen seitsemän vuoden aikana koulutusohjelmat ovat seilanneet kirjastoaineistoineen seuraavasti Lutakon kampuksen (Dynamo) ja Pääkampuksen välillä

  • 2007 vaatetus tuli Dynamoon
  • 2008 vaatetus, viestintä, tietojenkäsittely, automaatio siirtyivät Pääkampukselle
  • 2009 Matkailu, ravitsemis-, ja talousalan kirjasto lakkautettiin ja aineisto siirtyi Dynamoon Lutakon kampuskirjastolle
  • 2011 rakennustekniikka tuli Dynamoon
  • 2013 Tiimiakatemia siirtyi väistöön ja heille perustettiin Savelaan käsikirjasto (Onkapannu)
  • 2014 rakennustekniikka ja matkailu- ja ravitsemisala siirtyvät Pääkampukselle eli siis tätä muuttoa tehdään parhaillaan.

Olemme siis jo hyvin rutinoituneita muuttajia. Huom! Sosiaali- ja terveysalan muuttoa ei ole tässä huomioitu. Ei myöskään AOKKin tuloa Lutakon kampukselle.

E-kirjat eivät vie hyllytilaa ja ovat näin tila- ja kustannussäästö. Kyllä, näin on aina sanottu kun on tullut puheeksi e-kirjojen edut. Valitettavasti e-kirjojen tarjonta opetuskäyttöön ei ole kehittynyt toivotulla tavalla, osa aloista, esimerkiksi liiketalouden, oikeustieteen  ja johtamisen kirjallisuus sekä terveysalan kirjallisuus ovat hyvin edustettuina e-kirjapuolella. Selviä puutteita sen sijaan on opetus- ja kasvatusalalla, tekniikassa, luonnonvara-alalla, musiikissa, matkailu- ja ravitsemisalalla, rakennusalalla yms.

Tietotekniikka-alalle on onneksi apua luvassa: Book+ -palvelu, joka JAMKissa oli testissä, osoittautui hyväksi ja toimivaksi alustaksi. Docendon e-kirjat muun muassa ovat Book+-palvelussa. E-kirjakyselyn tuloksia on odotettavissa kesäkuussa. PS-kustannus valitettavasti ilmoitti, että heidän e-kirjaprojektinsa siirtyy ainakin syksylle.

Valitettavasti e-kirjat eivät tuo pelkkää etua vaan työllistävät välillä todella paljon, varsinkin nämä yrityskaupat. Esimerkiksi Sanoma Pron verkkokirjojen ja Fokusten siirtyminen Talentumille aiheutti valtavan määrän uudelleenlinkityksiä. Samoin JAMKin omien verkkosivujen uusiutuminen puolestaan vaikutti Anni-palvelimen linkkeihin. Kirjastot haluavat e-kirjoille näkyvyyttä ja helppoa saavutettavuutta ja tähän saakka kirjastotietokantaan luettelointi on taannut asiakkaalle helpon pääsyn e-kirjaan, myös kotoa. Jatkossa kuitenkin on mietittävä, luetteloidaanko e-kirjat tietokantaan vai käytetäänkö niitä suoraan e-kirjapaketeista (Finna).

Uuden Stivi-suosituksen mukaisesti ei saisi olla pelkkiä e-kirjoja vaan rinnalla pitäisi olla myös painettuja. Suosituksen julkaisemisen jälkeen tilasimme muutamia painettuja kirjoja pelkästään e-kurssikirjoina olleisiin aineistoihin.

Onneksi jotain pysyvää on: IT-Instituutti on pysynyt Dynamossa jo vuodesta 2003.

Hyvää kesää.

KUKAT