ITK-päivien antia – teemana digitaalisuus (2016)

Olin toista kertaa Hämeenlinnassa ITK-päivillä, tällä kertaa esittelijän roolissa. Konferenssin ydinsanoma Oppia yksin ja yhdessä on haastanut myös itseäni tänä keväänä. Uutena työtehtävänä digitaalisten aineistojen haltuunotto, ylläpito, tilastointi, budjetin seuranta yms. asioiden opettelu on ollut antoisaa, tosin aikaa viepää. Digitalisaatio haastaa suomalaista koulutusta ja JAMKissakin tutkitaan innokkaasti uusia pedagogisia mahdollisuuksia, käytänteitä sekä oppimisympäristöjä. Meillä OPS-uudistus ulottui myös tiloihin ja Lutakon kampuskirjasto pesi kasvonsa – uudistetusta tilasta tuli hyvä ja toimiva. Opiskelijat ja henkilökunta ottivat uudet tilat ilolla vastaan ja nyt tilat ovat osa oppivaa yhteisöä. Pääsimme ITK-päiville esittelemään tilaa posterin avulla. Teimme myös videon Lutakon kampuskirjaston matkasta joustavaksi oppimisympäristön osaksi ja oppimisen olohuoneeksi.

JAMK kirjasto mukana ITK-päivillä!

Posteri: Luovuuden hanat auki – kirjastossa! http://www.itk.fi/2016/ohjelma/posteri/224

Katso video: https://www.youtube.com/watch?v=KaPbjHpQmeE

ITK-päivillä tila herätti kiinnostusta ja posteripäivystyksessä kyseltiin kaikenlaista tilaan liittyen: Onko tämä siis kirjasto? Onko siellä kirjoja (e:n ja p:n suhde)? Miksi tässä lukee Terve talo? Hyvä nimi Entre, mistä se on saatu? Miksi kirjasto uudistui? Miten käyttäjille on opetettu uudet käyttömahdollisuudet? Muunneltavuus kiinnosti myös ja nimenomaan helposti liikuteltavat moduulit. Mistä kalusteet on ostettu? Onko nuo Innon pöydät? Tilan varaussysteemi herätti hilpeyttä (valkotauluun varaukset). Tila sai kovasti kehuja, värejä ja kalusteita ihasteltiin.

Monella on menossa oppimistilojen uudistamisprosesseja ja varmaan tämä lisäsi kiinnostusta. Myös RFID herätti kiinnostusta, omatoimikirjasto on tulevaisuutta.

Olin onnellinen positiivisesta kiinnostuksesta ja toivon, että kävijät saivat hyviä vinkkejä omiin projekteihinsa. Minulle Lutakon kirjaston uudistusprojekti (ks. Kreodin artikkeli) oli antoisa ja toteutin sitä periksiantamattomalla intohimolla kirjastolaisille tutulla hyväksymis- ja hylkäämisperiaatteella :-). Sain jopa laatumaininnan, mistä olen hyvin ylpeä.

Myös posteri sai kovasti kehuja, erottui muista juuri värikkyydellä ja uudentyyppisellä materiaalilla. Ja tietysti oli myös tyylikäs, kiitos meidän Pekan :-). Handouteja oli jaossa ja niitä oli napattu mukaan noin 50 kappaletta. Posteria, videota ja handouteja työstettiin Suvi Perttulan ja Pekka Salmisen kansa.

Päivystyksen ulkopuolella pyrin osallistumaan luentoihin ja esittelyihin mahdollisuuksien mukaan. Toki verkostoituminen on tärkeää ja myös oman väen kanssa verkostoidutaan aina kun nähdään, jamkilaisuus yhdistää.

Muutamia heittoja: Avajaistilaisuudessa todettiin, että digitalisaatio on tullut jäädäkseen.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen puheenvuorossa tulivat esille

 • teknologian parempi hyödyntäminen
 • pedagogiikassa oppimista tukevat ratkaisut (poikien motivointi, erityistuen tarvitsijat, etäopetus, omaan tahtiin opiskelijat)
 • palveluita ja palveluntarjoajia on paljon
 • vaarana syrjäytyminen työelämässä, jos ei pysy mukana digitalisaation nopeassa vauhdissa.
 • Digitaaliset palvelut: opetuksen kärkihankkeet
 • Perusopetus: digitaalinen materiaali peruskouluihin, uudet oppimisympäristöt, opettajat kehittäjän rooleissa (ITK). Ongelma: miten tuetaan opettajan osaamista – > osa hyödyntää, osa kokee kynnyksen korkeaksi.
 • Opettajankoulutus: opettajankoulutusta kehitetään ja siihen panostetaan, opettajien osaamistasoa pyritään nostamaan, innostava ilmapiiri ja ympäristö ovat tärkeitä. Koulukulttuuri muuttuu, ja tarvitaan yhteistyötä eri organisaatioiden välillä. Parhaat/hyvät käytännöt jakoon! Miten motivoidaan, mitä nuoret haluavat? Opiskelijat eivät enää motivoidu samoista asioista (nyt elokuvat, videot).
 • Sähköiset ylioppilaskirjoitukset kaikissa aineissa 2019
 • Ao-puolella oppimisen blogit, simulaatiot yms.

Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg, Puolustusvoimat

 • Puolustusvoimat verkossa, insta, periscope, face, twitter – somepalvelut laajasti käytössä.
 • Verkko-oppimisympäristö ja some-agentit.

Luova johtaja Saku Tuominen, Scool

 • Miksi koulujen pitää muuttua? Yli 50 % työpaikoista katoaa.
 • Jos ajattelu ei ole luovaa vaan keskinkertaista
 • jos kone pystyy ajattelemaan yhtä luovasti
 • jos asiakas ei ole keskiössä

Robottiaika, automaatio tulossa. MUTTA opettaminen ei katoa, tärkeää myös tulevaisuudessa. Innostunut, uudistuva mihin kone ei pysty.

Koulutusviennin vauhdittaminen, http://itk.fi/2016/ohjelma/puhuja/403

Paneelikeskustelu koulutusviennin edistämisestä.

 • Suomi on maailman kärkimaita digitalisaatiossa ja opetuksessa. Koulutusvienti on Suomen seuraava tärkeä vientituote
 • osaamis- ja palveluviennin projekteja esim. tuotteita ja palveluita, konsultaatioita, omaa osaamista kehittävää
 • johtopäätökset: brändataan hyvin, kaikki palikat kuntoon, huippuosaajat kaikilta osa-alueilta = laatu! Suomalainen yhteistyö? Tutkintokoulutukset mukaan. 2020 ylivoimaisesti ylivoimainen koulutusvientimaa.

E-kirjaosio: Olin sopinut tapaamisen Sanoma Pron edustajan kanssa e-kirjoihin liittyen. JAMKilla on tarve saada syksyn monimuotokursseille tiettyjä Sanoma Pron IT-alan kirjoja e-kirjoina. Myös SOTE-puolen tärkeimmät e-kurssikirjat ovat toivelistalla. Tapaaminen naurattaa minua vieläkin. Olen ollut e-kirjojen kanssa tekemisissä vuodesta 2003 ja seurannut kotimaisten e-kirjojen kivistä polkua. Yritin todistella tulevaisuuden tarpeita:  verkko- ja monimuoto-opinnot tarvitsevat digitaalista oppimateriaalia. No, vieläkään ei ole tullut varmistusta, saammeko syyskuun loppuun e-kirjat millä alustalla ja mihin hintaan. Olen kuitenkin luottavainen :-).

Kirjasto – oppijan alati uudistuva kumppani (http://itk.fi/2016/ohjelma/puhuja/404) – paneelikeskustelun keskiössä oli kirjastolaitoksen rooli opetuksessa, oppimistilojen ja voimavarojen verkostona. Yhteistyö oppilaitosten ja kirjaston välillä mahdollistaa säästöt hankinnoissa, tilankäytössä ja opetuksen resursoinnissa.

 • Informaatiolukutaito ja lukutaito yhdistyvät
 • Kirjaston henkilöstön osaamisprofiili on huikea

Avainsanat sivustolta: Medialukutaito, monilukutaito, informaatiolukutaito, o kirjasto, koulukirjasto, lukutaito, tiedonhaku, tiedonhankinta, e-kirjat, e-lainaaminen, ilmaiset oppimissisällöt.

Summa Summarum – Suomessa on maailman paras koulutusjärjestelmä ja maailman paras kirjastolaitos. Mitä kaikkea saadaan aikaan näiden yhteistyöllä.

Muiden jamkilaisten esityksiin ehdin vain Marin MOOCiin – valloittava Mari Varonen ottaa aina yleisönsä. Hyvinvointiyksikön Sanna ja Leena esittelivät Yammeria ohjauksen työkaluna. Ja olisin halunnut nähdä Satu Aksovaaran esityksen Screencasting-palautteesta laatua oppimiseen – 10 vinkkiä opettajalle.

Kuvia ITK-päiviltä näet JAMK kirjaston facessa.

Aulangon käytävällä kuultua

 • Suomen kouluissa otetaan kymmensormijärjestelmä käyttöön jo ensimmäisestä luokasta alkaen — sähköiset ylioppilaskirjoitukset.
 • Meille kaikille hyödyllistä taitoa voi muuten opetella itse täällä, http://www.typingstudy.com/

Hyvää kesää!

KUKAT