Pirinä

Pirjon ajatuksia kasvatuksesta, opetuksesta ja kirjastosta

TIEKEn artikkeli – eKirja tuli Espooseen

Paula Launosen Tiedosta -lehden artikkeli, Digiajan lukutoukka vaihtaa sivua nuolinäppäimellä tai kosketusnäytöstä kertoo Espoon kaupunginkirjaston lukulaitteiden lainaus- ja käyttökokemuksia.

Espoon kaupunginkirjasto aloitti maaliskuussa 2010 e-kirjojen lukulaitteiden lainaamisen. Lukulaitteet ovat Bebook-merkkisiä ja niilden laina-aika on yksi viikko. Kolmekymmentä lukulaitetta ovat kiinnostaneet asiakkaita ja ne ovat koko ajan menossa, Espoon kaupunginkirjaston tukipalvelujohtaja Oili Sivula kertoo. Syksyllä on tarkoitus hankkia lukulaitteita lisää, kun suomalaiset kirjakustantajat alkavat julkaista teoksia digitaalisessa muodossa. Sivulan mukaan ladattavaa materiaalia on toistaiseksi tarjolla niukasti: ”Enimmäkseen sähköinen aineisto on tietokirjoja tai vanhoja julkaisuja, joiden jakelua tekijänoikeudet eivät rajoita”, Sivula harmittelee.

Bebook-lukulaite on saanut asiakkailta hyvää palautetta: sopivan kokoinen vaikka taskuun, näytön resoluution heijastumaton pinta ja fonttikoon säädeltävyys ovat saaneet kiitosta.

Heikkouksina asiakkaat ovat pitäneet kosketusnäytön puutetta ja sivunvaihdon hitautta.

”Asiakas saa laitteen mukana käyttöohjeen, joka toki löytyy myös netistä. Kotona hän liittää laitteen USB-kaapelilla omaan tietokoneeseensa ja imuroi haluamansa teoksen Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan yhteisestä HelMet-tietokannasta”, Sivula kertoo.

Uusimmissa lukulaitteissa on kosketusnäyttö, bluetooth-liitäntä ja langaton verkkoyhteys. Sellaisia Espoon kirjasto hankkii vasta sitten, kun hinnat ovat tulleet reippaasti alas nykytasolta.

”Ja kun kehitys menee vielä siitäkin eteenpäin, lukulaite katoaa kokonaan. Jonkin ajan kuluttua kannamme mukanamme kommunikaatiolaitetta, jolla puhumme ja tekstaamme, surffaamme netissä, maksamme ostoksia, asioimme kirjastossa, kuuntelemme musiikkia, katselemme elokuvia ja luemme kirjoja ja lehtiä”, Sivula visioi.

Kirjastoammattilaiselle informaaatioteknologian kehittyminen on mieluisia haaste. Sivula painottaa, että kirjaston perustehtävä sisällön jäsentäjänä säilyy riippumatta siitä, mitkä ovat jakelukanavat ja julkaisualustat.

 Lähde: 
Launonen, P. 2010. eKirja tuli Espooseen : Digiajan lukutoukka vaihtaa sivua nuolinäppäimellä tai kosketusnäytöstä. Artikkeli TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:n Tiedosta-lehti 7.6.2010.  Http://www.tieke.fi/julkaisut/tiedosta-lehti/?ARTICLE_NUM=39818&SINGLE_EMBED=12811