E-kirjasurffailua 7.11.2010

E-kirjojen pikakartoitusta 7.11.2010.  Surffailun tuloksena tein seuraavanlaisia löydöksiä:

Akateeminen kirjakauppa –> e-kirjat:
Englanninkielistä tietokirjallisuutta on jokaisesta tieteenalasta, ja paljon. Kotimaista tietokirjallisuutta ei juuri ole. Toki löytyy kategoria eroottinen kirjallisuus, joka sisältää teoksen Rietas orkidea 8)
Kategoriassa kirjallisuus löytyy Kai Ekholmin uusi teos Kirja tienhaarassa vuonna 2020. Lisätiedot kertovat seuraavaa:
E-kirja toimitetaan kopiosuojatussa EPUB –formaatissa = E-kirja kopiosuojatussa EPUB-formaatissa on luettavissa ainoastaan ilmaisella Adobe Digital Editions –lukuohjelmsalla joka toimii PC:llä ja Macilla. Kirja voidaan siirtää drm-tiedostoja tukevaan e-kirjan lukulaitteeseen. Akateemisessa kirjakaupassa myynnissä olevat e-kirjan lukulaitteet ovat 100% yhteensopivia formaatin kanssa. Kopiosuojatussa EPUB-formaatissa ladatun e-kirjan voi siirtää iPadille ja iPhoneen ilmaisella Bluefire Reader -ohjelmalla jonka voit ladata App Storesta.Kopiosuojatussa EPUB-formaatissa ladattua kirjaa et voi siirtää Android-käyttöjärjestelmällä varustettuun älypuhelimeen tai Padiin. E-kirja on suojattu käyttörajoituksella. Saat käyttää e-kirjaa käyttöoikeuksien sallimissa puitteissa ja vain henkilökohtaiseen käyttöön.

Suomalainen kirjakauppa –> e-kirjasivusto. Sivun otsikkona on Lukemisen vallankumous ja seuraava teksti:

Suomalaisen Kirjakaupan eKirjakauppa avataan marraskuun puolessa välissä. Ratkaisumme tulee olemaan ainutlaatuinen, sillä järjestelmämme kautta voit ladata sisältöä monenlaisille laitteille: tietokoneen kautta lukulaitteille, älypuhelimiin ja tabloid-laitteisiin. Järjestelmän saa käyttöönsä rekisteröitymällä verkkokaupan eKirja-asiakkaaksi ja asentamalla eKirjaohjelman tietokoneelle/älypuhelimelle tai tabloid-laitteelle. Lisätietoa luvassa marraskuussa.

Mitähän tarkoittaa lause: Ratkaisumme tulee olemaan ainutlaatuinen…jäämme odottamaan.

Otava ja Edita– varsinaisia e-kirjoja ei markkinoitu eikä mainittu lainkaan. Molemmilla on kuitenkin oppimateriaaleja saatavana sähköisessä muodossa. Samoin WSOYllä on ollut jo vuosia e-oppimateriaaleja sekä perusopetuksen että ammatti- ja korkeakouluopetuksen tarpeisiin. WSOYPROn Yritys-Online ja Juridiikkaonline sisältävät jatkuvasti päivittyviä teoksia ja WSOYPROn verkkokirjojen tietokirjallisuuden valikoima lisääntyy koko ajan.

Bookplus ja Granum: ei mainintaa e-kirjoista.

Kirjakerho Uudetkirjat.fi mainostaa jouluisilla www-sivuillaan:
Tällä hetkellä valikoimistamme löytyy jo yli 30 kotimaista romaania. Tervo, Paasilinna, Liksom, Raittila, Hotakainen ja monta muuta eturivin kirjailijaamme.

Lisätietona kerrotaan, että e-kirjan tunnistaa spiraalista kirjan kannessa ja kehotetaan tutustumaan tarkoin e-kirjaohjeisiin (joita en löytänyt).

Kirkko on edistyksellinen: Suomalainen raamattukauppa tarjoaa Raamattua MP3-äänikirjana, Raamatun voi ladata USB-muistitikulle ja saatavana on myös eRaamattu.

E-kirjoihin ja äänikirjoihin keskittyvä eLibris kirjakauppa tarjoaa varsin laajan ja kattavan kokoelman e-kirjoja eri formaateissa, kuten ePub, Mobipocket, PDF, Microsoft reader. Hakuehdoilla IT-kirjat and suomi oli hakutulos varsin hyvä, 51 e-kirjaa. Lähempi tarkastelu tosin osoitti, että kaikki olivat Kari Keinosen Ornanet-osuuskunnan tietotekniikka-alan opintomateriaaleja – hyviä nämäkin. Kielivalintana englanti haku tuotti lähes 1000 e-kirjaa, mukana myös vuoden 2010 uutuuksia.

JAMKin kirjastoon on hankittu seuraavat Ornanet-opintomateriaalit (käytettävissä JAMKin verkossa Anni-palvelimen kautta):

Ornanet Koulutuksen sähköiset opintomateriaalit (2008, 2009, 2010 Keinonen, Kari J. & Jalava, Urpo)

Projektin suunnittelu : tie tuloksiin

Microsoft Excel 2010 : edistynyt käyttö (suomi ja englanti)

Microsoft Word 2010 : edistynyt käyttö (suomi ja englanti)

Microsoft Access 2010 : edistynyt käyttö (suomi ja englanti)

Microsoft PowerPoint 2010 : edistynyt käyttö (suomi ja englanti)

Microsoft Project 2010 : käytön perusteet

Microsoft Project 2007 : käytön perusteet

Microsoft Excel 2007 : edistynyt käyttö

Microsoft Word 2007 : edistynyt käyttö

Microsoft PowerPoint 2007 : edistynyt käyttö

Microsoft Access 2007 : käytön perusteet

Microsoft Access 2007 : edistynyt käyttö

Windows 7 : käytön perusteet (A-ajokortti)

Windows 7 Eng : käytön perusteet (A-ajokortti)

Windows 7 : basics (in English)

Microsoft Excel 2007 : basics (in English)

Microsoft Word 2007 : basics (in English)

Microsoft PowerPoint 2007 : basics (in English)

Projektitoiminnan opintomateriaalipaketti

Microsoft Project -opas (1998-2005, Huotari, Jouni & Moilanen, Paavo)

Projektin suunnittelu : tie tuloksiin (2008, Jalava, Urpo & Keinonen, Kari J. / Ornanet Koulutus)

Microsoft Project 2007 : käytön perusteet (2008, Keinonen, Kari J. / Ornanet Koulutus)