Voi näitä e-kirjoja ;-)

Kesäkuussa minua pyydettiin pitämään kirjaston sisäistä koulutusta e-kirjoista, ja mietin mitä ihmettä kollegoille kertoisin – tänään e-kirjat ovat nämä, huomenna palvelut voivat olla käyttöliittymältään aivan erilaiset, palveluntarjoajat ja e-kirjat tulevat ja menevät, uusia alustoja ja palveluita ilmestyy ja kaiken kaikkiaan koko e-kirjatarjonta on varsin kirjava.

Päätin keskittyä olennaiseen: Ohjeita ja oppaita, etäkäyttö, väyliä, kuten Janet, Nelli, Anni ja e-kirjat mobiilisti. Myös muutokset palveluissa, tulevat palvelut (harkinnanvaraiset) ja tietysti meneillään olevat koekäytöt. Ja koska en itse lue e-kirjoja mobiilisti, pyysin alaan perehtynyttä asiantuntijaa esittelemään e-kirjan lataamista iPadille ja videoin tapahtuman.  Alaan perehtynyt asiantuntija oli tietysti kirjastonjohtajamme Teemu Makkonen.

Koulutus sisälsi myös paljon pohdintaa ja e-kirjojen problematiikkaa: jatkuvasti muuttuvat käyttöliittymät ja sitä kautta ohjeistukset, luetteloinnin haasteet (palveluntarjoajat muuttavat kokoelmien sisältöjä, vaihtelevat nimiä ja linkityksiä yms.), yhtenäiset luettelointikäytänteet, esimerkiksi karttuvia online-kokoelmia varten Voygerin Templatet luettelointia helpottamaan. Myös e-kirjojen näkyvyyden ja tätä kautta tunnettuuden ja käytön lisääminen on haasteellista – kaikki e-kirjat on jatkossa edelleen luetteloitava (tai korvertoitava tietueet) kirjaston Janet-tietokantaan, koska Finna ei osaa haravoida :-(. Harmittelin tätä ja kirjaston varajohtaja Kirsi painotti, kuinka hyödyllinen taito haravointi on :-).

Omat, yksittäiset Anni-palvelimelle sijoitetut e-kirjahankinnat tuottavat myös päänvaivaa – yhden yksittäisen kirjan käsittely vaatii monen ihmisen työaikaa.

Koulutukseen osallistujat kiittelivät koulutuksen tarpeellisuudesta, tosin uusi koulutus on ehkä järjestettävä nyt syksyllä – kaikki on taas muuttunut!

Tuija (Ylä-Sahra), jonka kanssa puuhastelemme e-kirjojen parissa, palasi kesäkuun alussa opintovapaalta ja yhdessä kokosimme JAMKin e-kirjoista pientä to-do -listaa. Olen hieman retusoinut sitä, mutta listasta saa hyvän kuvan, miten e-kirjat muuttavat kirjaston perinteisiä toimintatapoja ja hankintamalleja.

1. Suomenlaki.comin oikeustieteen e-kirjoja ei tähän saakka ole saatu luetteloitua Janet-tietokantaan. Nyt kuitenkin, kiitos Savonian, on mahdollista luoda ezproxatut (etäkäytettävät) linkit suoraan e-kirjojen sisällysluetteloon. Tuija tutki asiaa ja nyt meilläkin osa e-kirjoista on luetteloitu.

2. Books24x7, ITPro . ICT-alan e-kirjakokoelma pudotetaan syksyllä Janet-tietokantaan, ts. ladataan palvelusta e-kirjojen Marcit ja konvertoidaan Janet-tietokantaan (syyskuu 2013). Asia vaatii kirjaston aineistotiimin asiantuntemusta ja testausta – mitkä ovat lopulliset konvertoivat kentät.

3.Sähköinfon ST-kortisto on nyt Sähköinfon Severi. Palveluun on luotu uudet oppilastunnukset, ja niistä sekä uusitusta palvelusta on tiedotettu. Opiskelijoiden infoaminen tapahtuu syksyllä.  Nellin kuvailutiedot on päivitetty.

4. Kirjaston ostama uusi Sanoman verkkokirjapalvelu tulee käyttöön elo-syyskuussa. Vanhasta Sanoma Pron verkkokirjahyllystä putoaa osa e-kurssikirjoista pois, myös Docendon erilliskokoelma. Tuijan kanssa selvittelemme parhaillaan, mitä vanhoista kurssikirjoista tarvitaan edelleen ja onko niitä mahdollista saada uuteen verkkokirjapalveluun, esimerkiksi arkistoon.  Uuden palvelun aihealueet ovat julkisoikeus, yksityisoikeus, taloushallinto, esimiestyö sekä arkisto, joka sisältää 6 vuotta vanhemmat teokset .  Koska tämänhetkinen noin 160 e-kirjan kokoelma on tiedossa ja ohjeet luettelointiin, on palvelussa olevia kurssikirjoja jo saatu luetteloitua, kiitos Nanna Ikävalkon  ja Tuijan.  Kokoelma on online ja karttuu sekä uutuuksien että uusien painoksien osalta automaattisesti, joten käsityötä riittää…

5. Kirjasto ostaa myös Bookyn kautta e-kirjoja, joiden laina-ajat vaihtelevat, 14 vrk tai 28 vrk. Noudatetaanko näissä e-kirjoissa kurssikirjaperiaatteita vai onko kaikilla sama laina-aika?

6. Ebraryn yksittäiset ostot. Tällä hetkellä JAMK kirjastolla kaksi kirjaa (Limited-User Title). Hankintaprosessi on ollut aika monimutkainen (Teemu Makkonen). MUTTA jos ei muualta löydy, on hyvä kanava. Ebraryn yksittäisten ostojen luettelointikäytänteet tulee myös luoda.

7. Sanoma Pron Fokukset. Yritysonlinesta löytyneet teokset ovat Talous- ja Verotusfokuksissa. Juridiikkaonlinen teokset puolestaan Juridiikkafokuksessa. Ja voi surkeutta, meillä on tietysti Janet-tietokannassa vanhat linkkinimet, jotka on kaikki muutettava joko palvelun uudelle nimelle tai pelkälle linkille. Aineistotiimi päätti kokouksessaan, että jatkossa palveluntarjoajan nimeä ei näytetä vaan pelkkä linkkitieto.

8. SFS Online uudistuu! Tulossa on uusi käyttöliittymä. Hieno juttu, palvelun käytettävyys ja layout kaipaavatkin uudistusta. JAMK kirjastolta lähti myös selvitys palvelun käytettävyydestä ja muutosehdotuksista SFS:lle.

9. Ongelma on myös Rakennustiedon kortistot, jotka jostain syystä eivät toimi meillä JAMKissa Nellin Kirjaudu sisään – toiminnon etäyhteydellä vaan vaativat Citrix-yhteyden.  Nelli-kuvaukset päivitetään.

10. Johtamisen käsikirjat – uusi käyttöliittymä on viimein toiminnassa ja taitaa toimia myös mobiilisti J.

11. Talentumin Esimiehen käsikirja pitää sisällään myös johtamisen karttuvan e-kirjakokoelman. Näköjään suuntaus on, että kustantajat ymppäävät yhteen palveluun mahdollisimman paljon oheismateriaaleja. Palvelu oli keväällä JAMKissa koekäytössä, mutta palautetta ei tullut.

Listaa voisi jatkaa loputtomiin: Dawsonera, Ebrary yms. päivittävät jatkuvasti mobiililaitteille tarkoitettuja käyttöohjeita. Lukuohjelmat ovat varsin kirjavat ja vaihtuvat, ja esim. meillä JAMKissa syksyllä Adobe Readerin tilalle tulee Adobe Acrobat Pro.

Käsityötä siis riittää!  Kirjaston verkkokirjat-sivun ohjeistusta pyritään päivittämään ja koko ohjesivusto hakee vielä lopullista muotoaan.

Miten PDA vaikuttaa tulevaisuudessa hankintaan? Miten FinElibin e-kirjakokeilu jatkuu vai jatkuuko? Miten Ebib-hankkeen kokemuksia hyödynnetään Suomen muissa kirjastoissa? Miten kirjastot huomioivat kokoelmapolitiikassaan e-kirjojen lisääntyvän osuuden? Kustantajien e-kirjakyselyihin olen vastaillut jo vuosien ajan, viimeksi toukokuussa Editan puhelinhaastattelu. Olen luottavaisella mielellä ja uskon, että yhteiset käytänteet vielä löytyvät ja Suomeen saada toimiva e-kirjajärjestelmä kirjastojen käyttöön.

Kehitys kehittyy. Uudet mobiililaitteet kiinnostavat yhä useampia käyttäjiä ja älypuhelimet, tabletit ja hybridilaitteet tulevat käyttäjäläheisiksi, esimerkiksi oma lahjaksi saamani BYOD-laite: MS Surface Pro-tabletti on minulle hyvin läheinen.

Vielä on kesää jäljellä!

Pirjo