Pirinä

Pirjon ajatuksia kasvatuksesta, opetuksesta ja kirjastosta

Sähköiset lukulaitteet Suomeen – E-reading -hanke

Viestinnän Keskusliitto uutisoi 10.9.2009 www-sivuillaan e-reading -hankkeesta.

E-reading -hankkeen tavoitteena on luoda sisältö- ja kuluttajalähtöinen tapa maksullisen sisällön jakelemiseksi sähköisillä lukulaitteilla. Tähän asti Suomessa on ollut sähköisiä kirjakokeiluja, mutta nyt myös lehtikustantajat ovat lähdössä mukaan yhteiseen kehityshankkeeseen.

Viimeinkin siis kustantajat yhdistävät voimansa ja kehittävät sähköisiin lukulaitteisiin sisältöjä. Amazonin Kindle on ollut myyntihitti ja olisi kiinnostavaa tietää kuinka paljon meillä Suomessa on myyty e-kirjojen lukulaitteita. Viestinnän keskusliiton kehitysjohtaja Helene Juholan mukaan tilastoja ei vielä ole, mutta heillä on tavoitteena kevään aikana ottaa selvää.

Uutisen mukaan sähköinen lukulaite tuskin korvaa kokonaan mitään olemassa olevaa mediamuotoa, vaan toimii niiden lisänä. Käyttäjälle lukulaitteen etuja ovat miellyttävä lukukokemus, käytön helppous, kuljetettavuus, monikäyttöisyys, laaja arkistointimahdollisuus ja runsas sisältövalikoima, joka on aina saatavilla.

”Suomessa voidaan luoda lukulaitteeseen riittävän monipuolinen sisältötarjonta vain mediayritysten yhteistyöllä”, sanoo kehitysjohtaja Helene Juhola Viestinnän Keskusliitosta. ” Jotta tällä alueella pystytään luomaan toimiva markkina, täytyy kustantajien olla vetureina uusien palveluiden kehittämisessä.”

Viestinnän Keskusliitto vetää eReading-hanketta, joka pyritään saamaan mukaan alan Tekes-rahoitteiseen Next Media -tutkimusohjelmaan. Projektiin ovat jo alkuvaiheessa ilmoittautuneet lähes kaikki suurimmat kustantajat.

Lisätietoja: kehitysjohtaja Helene Juhola, p. (09) 2287 7220, Viestinnän Keskusliitto, helene.juhola(at)vkl.fi

Lopuksi vielä kirjaston johtaja Risto Heikkisen kommenttivinkki:
Sähkökirja.fi -sivustolla jaetaan tietoa sähkökirjoista, niiden lukemiseen tarkoitetuista laitteista ja niiden markkinoista Suomessa ja maailmalla. Sivut ovat osa Next Media eReading hanketta ja ne ovat SKY:n kehitysryhmän toteuttamat.

One Comment

Risto Heikkinen
Posted 27.1.2010 at 22:42

Apple se näissäkin laitteissa ”vetäisi maton alta”.
IPad julkistettiin tänään:
http://www.apple.com/ipad/