Mistä sisältöä sähkökirjanlukijaan?
MikroPC:n sähkökirjaosiossa Linja-aho (2010) kertoo vinkkejä, mistä löytyy sisältöjä e-kirjanlukulaitteelle.
Sekä Apple että Amazon kannustavat kustantajia julkaisemaan kirjojaan myös sähköisessä muodossa. Noin 70 kustantajaa toimittaa kirjojaan heille myös sähköisenä.
Kevyttä kesälukemista, varsinkin naisille, tarjoaa BooksOnBoard.com-palvelu, jonka valikoimaan kuuluu Harlequin-kustantajan rakkauspokkareita – ilmaiseksi.
Myös moni kustantaja ja kirjailija jakaa otteita kirjoistaan ilmaiseksi, esimerkiksi britannialainen Lovereading.co.uk.
Moni kustantaja jakaa tarjouksia sähköpostitse toimitettavien uutiskirjeiden mukana tai Twitterissä.
Uusista pokkareista joutuu usein maksamaan sähköisenä saman hinnan minkä paperikirjastakin. Vanhempia kirjoja voi saada halvemmallakin. Esimerkiksi Waterstone’s myy klassikkokirjoja noin viiden euron kappalehintaan.
Ja täysin ilmaiseksi voi kirjoja ladata Project Gutenbergin sivustolta. Sivustolla on ladattavissa yli 30 000 ilmaista kirjaa. Suuri osa kirjoista on vanhoja klassikkokirjoja, joista tekijänoikeuden suoja-aika on kulunut umpeen.
Suomenkielistä kirjallisuutta on vielä niukasti, mutta tilanne saattaa muuttua jo lähiaikoina. Linja-aho viittaa Junkkaalan artikkeliin: Sähkökirja tulee Suomeen – ehkä jo keväällä
Lähde: Linja-aho, V. 2010. Mistä sisältöä sähkökirjanlukijaan. MikroPC, 27.5.2010, http://www.mikropc.net/kaikki_uutiset/article423579.ece?s=u&wtm=mpc-28062010
Informaatikko T. Makkosen löytö: ruotsalaisia e-kirjoja, http://www.elib.se/
Muista myös nämä:
Sahkoinenkirja.fi –sivustolta löytyy hyvä tietopaketti sähkökirjojen maailmaan. Sivuston tarkoituksena on jakaa informatiivista tietoa sähköisistä kirjoista ja niiden lukemiseen tarkoitetuista lukulaitteista Suomessa. Sivustoa ylläpitää ryhmä kirjojen ja tekniikan ystäviä sekä asiantuntijoita.
Sivustolta löydät esimerkiksi käsitteen sähköinen kirja/e-kirja määritelmän, sähköinen vs. painettu kirja: edut ja hyödyt, ympäristö. Myös e-kirjojen lukemiseen ja lukulaitteen hankkimiseen löytyy tietoa. Sivuston sanasto ja usein kysytyt -osio on myös hyödyllinen, samoin e-kirjoihin liittyvä linkkilista.
Sähkökirja.fi on Suomen kustannusyhdistyksen ylläpitämä sivusto. Sivustolla jaetaan tietoa sähkökirjoista, niiden lukemiseen tarkoitetuista laitteista ja niiden markkinoista Suomessa ja maailmalla.
Sivut ovat osa Next Media eReading hanketta ja niiden tavoitteena on tukea suomalaisten sähkökirjamarkkinoiden syntyä ja kehitystä jakamalla päivittyvää tietoa alan kehityksestä, sisällöistä, uusimmista laite- ja ohjelmistoinnovaatioista sekä toimijoista. Ajatuksena on tarjota lukijoille välineitä itsenäiseen tilanteen arviointiin.
Teemu
Näemmä Amazon on alkanut Suomessakin tarjoamaan 3g-yhteyttä kirjakauppaansa, menipä kirjaston testilaite muutenkin nettiin. Kirjavalikoima siis kasvaa kun kirjan voi vaikka mökkirannasta ostaa ja ladata laitteeseen.