”Sulje silmäsi ja lue” (Krank, A.)

Nykyään e-kirjakäsite on laajentunut käsittämään myös äänikirjat. Ladattavalla äänimuotoisella julkaisulla tarkoitetaan verkon kautta jollekin laitteelle (tietokone, erillinen lukulaite, matkapuhelin, kannettava soitin tai jokin muu laite) ladattavaa kustantajan äänikirjaksi luokittelemaa äänimuotoista sisältökokonaisuutta, jolla on ISBN-tunnus. (Ks. Pirinä 21.3.2011, http://blogit.jamk.fi/pirina/2010/03/21/e-kirja-aanikirja-online-verkkokirja-digitaaliset-julkaisut/.)

Arja Krank kirjoittaa artikkelissaan Sulje silmäsi ja lue (2011), että kaunokirjallinen äänikirja vertautuu perinteisen kirja lisäksi kuunnelmaan ja muuhun radiopuheeseen. Mutta luetaanko äänikirjaa vai kuunnellaanko sitä? Päivi Syrjänen on tutkinut äänikirjakulttuuria Pro gradu –työtään varten ja hänen mielestään voidaan puhua käytännönläheisestä kuuntelusta.

Äänikirjan historia ulottuu vuoteen 1877, jolloin Thomas Alva Edison luki äänilevylle runon Mary Had a LittleLamb. Luettuja kirjoja ryhdyttiin levittämään Suomessa vuonna 1955 sotasokeiden ja aikuisena näkövammautuneiden tarpeisiin. Kaupalliset vinyyliäänikirjat lanseerattiin 1950-luvulla. Nykyisin äänikirjoja myydään cd-levyinä tai mp3-tiedostoina. Kaupalliset kustantajat julkaisevat suomalaisia fiktioäänikirjoja noin sadan nimekkeen vuosivauhtia.

Ruotsissa äänikirjat ovat varsin suosittuja: vuonna 2009 niitä myytiin noin 33 miljoonan euron edestä (300 miljoonaa kruunua), kun vastaavasti meillä Suomessa myynti on alle 1,5 miljoonaa euroa. Kuisma Eskola Otavalta veikkaa, että asiakkaat eivät tiedosta äänikirjojen mahdollisuuksia. Kuitenkin uutta kuulijakuntaa edustavat aktiiviset nuoret ja yksinäistä työtä tekevät, kuten ammattiautoilijat.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun kirjastoon on hankittu muutamia äänikirjoja oppimisen tueksi, esimerkiksi:

  • Tipping point  : how little things can make a big difference / Malcolm Gladwell, 2005
  • Blue ocean strategy : how  to create uncontested market space and make the competition irrelevant / W. Chan Kim, Renée Mauborgne, 2005
  • Hyvästä paras  : miksi jotkut  yritykset menestyvät ja toiset eivät? / Jim Collins ; käännös: Maarit Tillman, 2007
  • Vapauta huippumyyjä itsessäsi!] / Erica Selin & Jarmo Selin, 2006
  • Most successful small business in the world ] : the ten principles / Michael E. Gerber, 2010
  •  Vapauta liiketoimintasi nousukiitoon!] : onnistumisten johtaminen / Erica Selin & Jarmo Selin, 2008
  • Satisfied customers tell three friends, angry customers tell 3,000 : running a business in today’s consumer-driven world / Pete Blackshaw, 2010
  • Keittiömestarin huippuosaaminen mestarien itsensä kertomana / Veijo Turpeinen (mp3 toisto), http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010111814682

Kaikki JAMK Kirjaston äänikirjat ja niiden sijaintitiedot löydät JaNet-tietokannasta hakusanalla äänikirja? (sanahaku, katkaisu?).

Artikkelilähde:

Krank, A. 2011. Sulje silmäsi ja lue. Yhteishyvä 7.11, s. 60-61.