Tabletteja lukioihin – nuorille ja aikuisille E-skills

Jyväskylän kaupunkilehti uutisoi 3.12.2011 tablet-tietokoneiden tulemisesta opetuskäyttöön kahdessa Jyväskylän seudun lukiossa (Muurame ja Voionmaa) heti vuoden 2012 alussa. (Lundell 2011.)

Opetushallituksen rahoittamassa pilottihankkeessa pyritään selvittämään, miten mobiiliopetusteknologiaa pyritään hyödyntämään lukio-opetuksessa.

Pelkkiin oppikirjoihin perustuva opetus ei enää riitä vaan nykyään yleissivistykseen kuuluu osata käyttää teknologiaa, kertoo Muuramen lukion opiskelija Peppi Paananen Jyväskylän kaupunkilehden artikkelissa ja toteaa lisäksi, että mikäli lukio haluaa pysyä yleissivistävänä oppilaitoksena, tulee tabletit ottaa käyttöön: seuraavassa opiskelu- tai työpaikassa nykytekniikkaa käytetään joka tapauksessa paljon enemmän kuin lukioissa tällä hetkellä, Paananen jatkaa. (Lundell 2011.)

Paananen myös pohtii, osataanko laitteita hyödyntää tai joutuvatko opiskelijat neuvomaan opettajia? Entä miten opettajankoulutuksessa panostetaan tietotekniikkaan? (Mt.)

E-skills-hanke

Teknologiateollisuus ry:n tiedote 1.12.2011 kertoo Euroopan E-skills-hankkeesta, jonka päätavoite on innostaa nuoria ja aikuisia hankkimaan ja käyttämään monipuolisesti digitaalisessa maailmassa tarvittavaa osaamista ja osallistumaan digitaaliteknologian ja -palveluiden kehittämiseen. Teknologiateollisuus on mukana tässä Euroopan komission yrittäjätoiminnan ja teollisuuden pääosaston hankkeessa yhdessä DigitalEuropen kanssa.
 
Tutkimuksen mukaan vuoteen 2015 mennessä 90 prosenttia kaikesta työstä edellyttää vähintäänkin perustason tietotekniikkataitoja. Korkeaa lisäarvoa tuovassa työssä monipuolisen e-osaamisten merkitys on sitäkin tärkeämpää ja erityisesti PK-yritysten kasvun ehtona on korkean ammattitaidon omaava henkilöstö –  oikea osaaminen ruokkii innovaatioita ja yrittäjyyttä. (Teknologiateollisuus ry  2011.)

Teknologiateollisuus ry:n erityistavoitteena on kiinnittää yläasteella, lukioissa ja yliopistoissa opiskelevien naisten huomio e-osaamisen tarjoamiin mahdollisuuksiin teknologiateollisuuden töissä.(Mt.)

Lähteet:

Lähde:
Lundell, M. 2011. Tabletit tulevat pian ensimmäisiin lukioihin. Jyväskylän kaupunkilehti 3.12.2011, s. 3.
Teknologiateollisuus ry. 2011. Euroopan E-skills- hanke 2012 käynnistyy. Tiedote www-sivuilla 1.12.2011. http://www.teknologiateollisuus.fi/fi/uutishuone/tiedotteet/2011-12/euroopan-e-skills-hanke-2012-kaynnistyy