Pirinä

Pirjon ajatuksia kasvatuksesta, opetuksesta ja kirjastosta

Kokemuksia Roadshow-päivästä – e-aineistot tutuksi

Kirjaston Roadshow starttasi Lutakosta torstaina 28.10.2010 kello 10 – 15. Sähköä syksyyn – e-aineistot tutuksi tapahtuma oli menestyksekäs.

Tapahtuma sai alkunsa, kun lueskelin FinELibin viime kevään kansallisen asiakaskyselyn avoimia  palautteita. Ammattikorkeakoulujen e-aineistoja koskevassa palautteessa oli seuraava maininta: ”Olisiko jokin road show paikallaan? — Se, että tietokantoihin houkutellaan verkkosivuilla ja sähköposteilla, ei riitä. Henkilökohtainen motivointi on paras tapa”.

Vaikka e-aineistoista tiedottamista ja markkinointia on lisätty huomattavasti, joka vuosi kirjaston järjestämissä kyselyissä nousevat samat asiat esille: e-aineistoja tunnetaan huonosti, ohjeistuksissa on puutteita ja käytettävyyttä moititaan.

Kirjasto pyrkiikin tulevaisuudessa edistämään verkkopalveluiden ja e-aineistojen käyttöä ja käytettävyyttä, esimerkiksi ottamalla käyttöön opetuksen ja tiedotuksen uusia muotoja. Tiedotustoiminnan kehittämiseksi päätettiin pilotoida Roadshow Lutakon kampuksella.
 
Tapahtuman suunnittelu käynnistettiin ja jo alusta alkaen oli selvää, että pääkohderyhmä ovat opettajat ja T&K-väki. Opiskelijat tietenkin pyrittiin myös  huomioimaan, mutta pakollisten tiedonhankintaopintojen takia jokainen opiskelija saa valmiudet tiedonhankintaan.

Lisäksi tapahtumaan piti olla helppo pääsy, ts. esityksien piti tapahtua opettajien ehdoilla, heidän kiinnostuksen kohteidensa mukaisesti.

Lutakon kampus sopi tarkoitukseen loistavasti: kirjaston aula sijaitsee ravintolan vieressä, aulassa on pari tietokonetta ja aivan vieressä sijaitsee neuvottehuone Waneri, joka sopi erinomaisesti e-aineistojen esittelytarkoituksiin.

Suunnitteluryhmään kuului myös liiketalouden informaatikko, kirjaston opetustiimin vetäjä Kristiina Åberg, ja hän lupautui pitämään esittelyjä yritystietokannoista. Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen on yksi JAMKin painopisteistä ja  integroituu nykyään kaikkiin koulutusaloihin.

Roadshow-päivää markkinoitiin kirjaston www-sivuilla, henkilöstöintrassa ja laitoin myös sähköpostia Lutakon kampuksen toimijoille. Tapahtuman puuhamies Sirpa Warteva luonnosteli mainoksen, hommasi kirjaston rollerin Tervetuloa kirjastoon sekä hankki arvontaa varten palkintoja ja karkkeja.

Tein e-aineistoista koosteen, ns.käsiohjelman, jota kävin tapahtuman aamuna jakamassa opettajien huoneisiin sekä viereiseen Turbiini-rakennukseen ja samalla lobbasin tapahtumaa ja kerroin mahdollisuudesta saada ainutlaatuista opastusta yritystietokantoihin.Yhteistyö opettajien kanssa toimii hyvin, onhan kirjasto tehnyt e-kirjojen kehitys- ja tutkimustyötä yhdessä Teknologiayksikön ICT:n kanssa jo vuodesta 2004.

Tapahtuma oli menestyksekäs: toistakymmentä opettajaa osallistui neuvotteluhuoneessa nonstop-tietokantaesittelyihin, myös T&K-väkeä. Opiskelijat osallistuivat arvontaan ja samalla saimme heillekin annettua pikainfon e-aineistoista. Aulan esittelypisteessä käväisi opiskelijoita ns. vieriopetuksessa – tiedonhakuja tehtiin opinnäytetöitä varten artikkelitietokannoista.

Paperinen kooste e-aineistoista oli haluttu ja se pyydettiin toimittamaan kirjaston www-sivuille digitaaliseen muotoon – kenties ePub 8)

Kiinnostus yritystietokantoihin (Kristiinan esitys keskittyi Marketline-, Kompass- ja Fonecta Profinder-tietokantoihin) näkyi selvästi. Tapahtuman onnistumiseen vaikutti myös lyhyt esittelyaika, noin 10 minuuttia, joten opettajat ehtivät käväistä infossa sekä välituntien että ruokatunnin yhteydessä.

Tästä on hyvä jatkaa – seuraavaksi Roadshow  jatkaa jossain toisessa JAMK kirjaston toimipisteessä.

JAMK tuotepakettien arvonta suoritetaan ensi viikon alussa ja voittajile ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Kiitos osallistujille.

One Comment

Teemu
Posted 2.11.2010 at 15:10

Hieno juttu, näin kirjaston pitääkin jalkautua muun henkilökunnan ja opiskelijoiden pariin. Mukavaa myös jos saamme ePub-julkaisemisen (ainakin) JAMKin osalta vauhtiin. Mobiililaitteet tarvitsevatkin laadukasta kotimaista sisältöä!